Pääsiäiskaktus (kevätkaktus)

Menetin sydämeni lehtikaktuksille kun ihka ensimmäinen kaktukseni (pääsiäiskaktus) puhkesi kukkaan.

Yleinen kysymys on: onko lehtikaktukseni kevätkaktus...pääsiäiskaktus...marraskuunkaktus...joulukaktus...tai jokin muu?

Tuskinpa mikään lehtikaktus, mitä nykyään kaupoissa myydään, on aito, vaan suurin osa on hybridejä, risteymiä.

Pääsiäiskaktuksella (Hatiora gaertneri) lehtiruodin reunat ovat piparkakkumaiset ja kukat (aniliinit, kirkkaan punaiset, valkoiset) huomattavasti erilaisemman näköiset kuin marraskuun- ja joulukaktuksella.

Kuvaus

Tasaisesti nivelikkäät, litteät tai lievästi särmikkäät versot pyöristyvät ja kovettuvat kaarnamaisiksi vanhemmiten. Versot ovat hiukan leveämmät kuin joulukaktuksella ja alkavat vanhemmiten roikkua. Lievästi nyhälaitaiset nivelet ovat noin 5 cm pitkät ja 2 cm leveät. Runsashaarainen. Kukkien terälehdet ovat teräväkärkisemmät kuin joulukaktuksella, eivätkä käänny taaksepäin. Arempi kuin joulukaktus.

Hoito

Huoneenlämpö riittää. Säännöllinen kastelu ja lannoitus kasvukaudella huhti-elokuu sekä kukinnan aikana. Kukinnan jälkeen annetaan kasvin levätä ja kastellaan niukasti. Toinen lepokausi marras-joulukuussa. Tammikuusta 10-12 asteessa valoisassa paikassa. Kun nuput puhkeavat, siirto lämpimämpään. Uudelleenistutus tarvittaessa kukinnan jälkeen.

Lisääminen

2-3 nivelen mittaisten pistokkaiden annetaan kuivahtaa pari päivää ennenkuin ne laitetaan juurrutusastiaan. Kapeasta nivelkohdasta kasvaa hyvät juuret 3-4 viikossa. Myös siemenistä.

Lähilajit ja lajikkeet

kevätkaktus Hatiora x graeseri, helluntaikaktus Hatiora rosea